Борони: які вони бувають, для чого та принцип роботи

Борони: які вони бувають, для чого та принцип роботи

Один з головних агрегатів у технічному парку будь-якого фермера-борона.

Борона як окремий інструмент підходить господарям сільського господарства будь-якого напрямку. Спектр застосування агрегату досить широкий, що приносить неабияку користь вашому полю. За один проїзд трактора з ротаційною бороною можна виконати відразу кілька процесів, результат яких видно одразу.

Окремо варто відзначити широкі часові рамки боронування поля. Використовують інструмент як ранньою зимою, так і після появи сходів. Завдяки таким характеристикам можна легко пояснити популярність усіх типів борін/мотик закордоном та на території України.

Для розуміння принципу роботи перелічимо основні складові загальної конструкції борін. Невід'ємними частинами будь-якої техніки є основна рама та робочі органи. Для борін робочими органами виступають прикріплені до рами зубчасті колеса чи диски. На підставі різних типів зубцевих коліс та тиску на один зуб, систематизація борін стає ще вужчою. У результаті, виникають важкі, середні та легкі борони. Кожен тип призначений для обробки ґрунту різного складу та різного ступеню рихлості.

 

 

Принцип роботи всіх типів борін дуже схожий. Це пояснюється схожою схемою будови самої конструкції. Таким чином, весь основний процес виконують колеса дискового чи зубцевого типів.

Як мовилося раніше, обробляти поля бороною можна як з ранньої весни, так і після сходів. Високе розташування основної рами не пошкоджує рослини, а ніжно обробляє виключно міжряддя. При цьому висока стійка дозволяє працювати не тільки на прямій поверхні. Кут нахилу може досягати 8о, але робочі органи так само будуть заглиблені в ґрунт.

Якщо теоретично функції борони можна перерахувати окремо, то практично ні. За один прохід трактора відбувається одразу декілька процесів. Комплексний позитивний вплив борони на полі важко переоцінити. Наочні приклади вигоди експлуатації агрегату будуть представлені в наступній статті. Тут розберемо основні цілі використання будь-якої борони:

- Підсушування землі

Ще однією методикою, де борона наочно допомагає фермеру, є ранній посів. Початок весни в Україні часто характеризується високим рівнем води у землі. Надмірна вологість не дозволяє проводити ранній посів ячменю, коріандру, гірчиці та ріпаку. Через це процес висіву потрібно переносити в очікуванні необхідних умов.

 

 

-Руйнування ґрунтової кірки

Один процес приносить одразу кілька позитивних ефектів. Виведення токсичних речовин та додаткова аерація. При цьому назовні виділяється вуглекислий газ. Це сприяє інтенсивному обміну речовин з коренем та швидкому розвитку рослин. Разом з киснем у ґрунт надходить і азот. Завдяки цьому знижується потреба у використанні азотних добрив.

 

 

- Механічна обробка від бур'янів

Один із основних методів засобів захисту рослин. Механічне видалення небажаних та шкідливих паростків забезпечує повне очищення поля. Робота може проводитися вже за появи перших паростків бур'янів. Найбільший ефект досягається під час обробки шкідливих рослин на фазі білої нитки.

 

 

Оскільки спектр застосування борони у сільському господарстві надзвичайно високий, це породжує високий попит на якісну техніку. Важливо знайти не тільки чесного виробника, а й найвигідніші умови купівлі. Вже перед появою нової техніки на складі потрібно знати всі нюанси використання, аби досягти максимального ефекту від агрегату.

У Grassfield ми завжди готові правильно підібрати техніку під поставлені завдання, доставити, налаштувати та навчити роботі. Правильний підхід до техніки - запорука довгого та ефективного використання.